Как се съхраняват вишни и череши?

Как се съхраняват вишни и череши?
Снимка: gotvach.bg

Черешите и вишните са много вкусни и сочни плодове. Имат широко приложение в кухнята - за гарниране на напитки, за сладко, торти, сладоледи, а дори и за самостоятелно хапване.

Избирането на череши и вишни не е трудно - просто трябва да ги разгледате внимателно дали са наранени, за лошо оцветяване и твърдост. След като сте избрали вашите плодове, трябва да изберете правилния начин да ги съхранявате.

Избиране на плодовете

Има два варианта: или да отиде от магазина да си купите или директно от дърветата да си наберете. От втория начин ще сте сигурни за произхода им.

След като сте се сдобили с плодовете, проверете тяхната кожичка. Качеството на кожата обикновено показва свежестта на плода. Потърсете череши и вишни, които имат твърда и гладка повърхност.

Огледайте кожичките на всяка партида, за да сте сигурни, че върху плода няма дефекти. Стиснете леко една-две. Не трябва да са меки на допир. Избягвайте черешите и вишните, които са твърде меки. Тези плодове обикновено не са свежи.

Също така, ако черешите са леко сбръчкани около дръжката, това е признак че не са пресни. Имайте предвид и сорта на плодовете, тъй като някои от тях са меки и това не признак, че са остарели.

По дръжката също може да се познае дали са скоро откъснати и са свежи плодовете. Дръжката трябва да е ярко зелена и да не е изсъхнала.

Проверете цвета. Това, което се опитвате да определите, е общата концентрация на червено. Тъмните череши ще бъдат по-свежи от светлите череши и вишни.

Съхранение на череши и вишни

Избягвайте пряката слънчева светлина. Освен ако не ги сушите, вашите череши и вишни трябва да бъдат поставени на тъмно, хладно място. Плодовете не трябва по никакъв начин да се поставят на място, където те ще бъдат изложени на голямо количество слънчева светлина.

Дръжте ги на студено място. Черешите и вишните остават свежи при ниски температури. За да запазите вашите череши пресни, трябва да ги охладите. Трябва само да поставите черешите в затваряща се пластмасова кутия и след това да я поставите в хладилника. Те ще останат свежи за 3-5 дни или дори до една седмици.

Ако държите черешите и вишните на стайна температура, тогава трябва да сте готови да ги изядете скоро - максимум до 2 дни.

Разделете ги. Плодовете поемат ароматите на другите ястия. Ако си съхранявате в хладилник, уверете се, че са в добре затворен съд. Това ще направи по-трудно за плодовете да бъдат пропити от миризливи елементи от вашия хладилник.

Замразяване на череши и вишни

Чрез замразяване на череши и вишни, вие ще се уверите, че те запазват своята свежест и вкус. Вие трябва да изберете дали искате да ги изчистите от костилките или не. Не е нужно да ги чистите, но някои предпочитат да правят това.

Ако решите да ги замразявате, вземете лист за печене и почистените плодове наредете в един слой и ги поставете във фризера. Изчакайте един час, извадете ги и ги пуснете в няколко торби. Трябва да сте сигурни, че са напълно твърди, преди да направите това.

Когато ги слагате в торби, не забравяйте да изстискате колкото е възможно повече въздух. Замразените череши и вишни могат да се съхраняват до една година.

Изсушаване на череши и вишни

Загрейте фурната си. Трябва да настроите топлината на фурната при температура 74°C.

Почистете вашите плодове. След като почистете добре черешите и вишните, трябва да ги изсушите с хартиени кърпи.

Подредете плодовете - поставите ги върху хартия за печене. Не забравяйте да оставите малко разстояние между плодовете. Те трябва да са на около 1 см един от друг.

Намалете топлината на фурната до 57°C. Сега трябва да поставите тавата във фурната. Дайте на плодовете шест часа да се изсушат. Те ще изглеждат като стафиди, когато са готови. След като изстинат ги поставете в контейнери и ги поставете във фризера.

Също така можете да изсушите черешите и вишните на слънце. Просто ги измийте, изсипете ги и ги изсушете първо, след което ги поставете в тави. Оставете на място, където има много слънце в продължение на два до пет дни. Може да искате да ги хвърлите във фурната около тридесет минути след това, за да се отървете от всякакви бактерии.

Обобщение

Черешите и вишните трябва да бъдат охладени и най-добре да се мият непосредствено преди хранене.

Черешите и вишните трябва да се държат в хладилника до една седмица.

Черешите и вишните също могат да бъдат замразени или изсушени. По този начин се съхраняват до 1 година.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати