Как лесно да обелим ананаса?

Как лесно да обелим ананаса?
Снимка: gotvach.bg

Закупуването на цял ананас е добър вариант, за да си набавите витамин С. Може да се откажете да го купите заради представата за трудното белене. Този метод ще ви помогне да се справите бързо и лесно:

1. Избор на ананас

Вземете ананас. Почистете основата. Трябва да мирише леко сладко.

Натиснете кората на ананаса с пръсти. Кората трябва да „отвърне“ - трябва да даде лек натиск, за да покаже, че е узрял ананасът.

Измийте ананаса и го оставете да изсъхне. Не е нужно да търкате много, тъй като ще изхвърлите по-голямата част от повърхността.

2. Белене на ананас

Поставете ананаса върху дъската за рязане. Ще ви е необходим много остър нож, за да отделите добре ананаса.

Поставете го легнал. Отрежете калпака с листата – около 0,6 см под листата. Можете да държите ананаса стабилно за неговите листа.

Внимавайте да не се порежете. От ананаса протича много хлъзгав сок.

Изправете ананаса. Започвате с ножа отгоре надолу да изрязвате кората на ананаса. Може да изрежете като извита навън дъга, за да не изхвърляте ананас, който става за ядене. Завъртайте леко и пак отгоре надолу изрежете нова лента и така, докато го обелите целия.

Сложете ананаса пак легнал на дъската и отрежете долната част хоризонтално.

Изхвърлете обелката на ананаса във вашия компост или в боклука.

3. Почистване на ананас

Върху ананаса от кората остават точици, които също трябва да се почистят. Те приличат на очички. Ако ананасът се постави вертикално, се забелязва, че тези очички са подредени в диагонални линии. Премахването само на точиците ще запази повече от плода.

Поставете ножа си под най-горната диагонална линия на очичките. Нарежете в ъгъл от 45 градуса точно под точиците. След това също под 45 градуса отречете над очичките и така двата прореза трябва да се пресрещнат и да се отстранят точиците. Когато се почистят всички точици, се получава спираловидно каналче.

Поставете ананаса вертикално. Разрежете го на 2 и после на още 2. Получават се четвъртинки. Може да отделите средата на ананаса, тъй като е твърда и не е много сладка. От там вече може да го нарежете, както вие желаете.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати