Как се белят лешници?

Как се белят лешници?

Как се белят лешници?

Досадно ли ви се струва беленето на лешници? Ето как може да се преборите с тях. Нуждаете се от:

- 900 мл. филтрирана или пречистена вода (дестилирана);

- 1½ до 2 ч.ч. цели лешници;

- 4 с.л. (около 58 грама) сода за хляб.

Загрейте фурната до 177°С. Пригответе си тава за печене и една тенджера или дълбок тиган. Сложете водата в тенджерата и оставете да кипне. От водата до ръба на тенджерата трябва да има разстояние. След като заври, се слага содата за хляб. Водата ще се надигне и ще се разпени. Бързо, но внимателно, добавете лешниците.

Гответе лещниците за 3 до 3½ минути. Водата ще се превърне в много тъмна червеникаво-кафява течност.

Отделете тенджерата от котлона. Излейте водата и изплакнете под студена вода. Обелката трябва да се смъкне лесно с два пръста. Ако не, варете още 30 секунди до 1 минута. Може да почиствате лешниците под течаща студена вода.

Ако предпочитате да не стоите над кухненската мивка, използвайте купа със студена ледена вода и завършете процеса седнали до кухненската маса. Използвайте лъжица, за да прехвърлите ядките в купата с ледена вода. След като ги обелите, изсушете ги напълно с кухненска кърпа или хартиени кърпи, преди да ги прехвърлите в тавичката за печене.

Поставят се в предварително загрятата фурна. Разбъркват се често до светло златисто кафяво (около 15-20 минути). Охладете напълно върху решетка, преди да ги нарязвате и използвате в рецепти.

Съвети:

През последните няколко минути на печене гледайте внимателно ядките, за да не изгорят.

Причината, поради която се използва ледена вода в купа, е, че когато се добавят всички горещи ядки, част от леда ще се стопи и водата ще бъде достатъчно студена, за да спре процеса на готвене, като същевременно помага да се премахнат люспите.

Не е необходимо да използвате лед, ако използвате студена течаща вода над кухненската мивка.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати