Gotvach.bg»Съвети»Как се накисва лимец?

Как се накисва лимец?

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
32322

Лимецът е зърнена култура с тънко, но много здраво и високо стебло. Обичайният размер на лимецa е до 1 метър. Той е смятан за най-древния вид жито, познат още от времето на фараоните.

Тази зърнена култура е в пъти по-трудна за обработка и по-нискодобивна от пшеницата, но за сметка на това хранителната му стойност и свойства са много по-високи.

Лимецът е много консумиран от хора, водещи здравословен начин на живот и спортисти, защото се смята, че той е енергиен източник.

Тъй като е зърнена култура в състава на дебелата си обвивка лимецът съдържа ензимни инхибитори, които пречат на правилното усвояване на полезните свойства на културата от човешкия организъм.

С цел освобождаване от тези инхибитори е необходимо преди консумация лимецът да се накисва във вода.

Времевият период за накисване е от 8 до 12 часа, като се изисква /важи за всички зърнени култури/ накисването да се прави с хладна вода. Водата трябва да е изцяло покрила зърната и да е с 4-5 см повече от нивото на лимеца.

А с цел ускоряване процеса по накисване може да добавите към лимеца и водата 1 с.л. лимонов сок или био ябълков оцет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати