Как да съхраним ряпа по-дълго през зимата?

Как да съхраним ряпа по-дълго през зимата?
Снимка: gotvach.bg

Ряпата е един от най-полезните зимни зеленчуци, които могат да присъстват на трапезата ни. Без значение кой от двата вида ряпа ще изберете – бяла или черна, вкусът им е изключителен. Черната ряпа има големи количества етерични масла и е много полезна, а бялата ряпа е по-слабо лютива, има и по-нежна вътрешност. И двата ряпа имат парлив вкус и характерна миризма, които не могат да бъдат сбъркани.

Ряпата е изключително студоустойчива, което я прави подходяща за съхранение за зимата в помещения, където е хладно. Можете да съхранявате ряпата в мазето или в друго хладно и тъмно помещение. Наредете ряпата в касетки върху слама, като е хубаво отделните глави ряпа да не се допират една до друга. За по-дълго време се запазват, ако посипете главите ряпа с пясък в сандъче.

Мястото, където ще съхранявате ряпата, не трябва да е с висока температура, но не бива да пада под 5-6 градуса, защото съществува риск от измръзване. Ряпата обича тъмнината, затова помещението трябва да е тъмно. Ако живеете в къща с двор, може да съхраните ряпата в ровници.

За целта се издълбава по-дълбока дупка в земята и там се слагат дървени стърготини. Отгоре наредете репите,без да ги допирате. Отново покрийте със стърготини, наредете дрдуг ред корени и завършете със стърготини. Ряпата може да се съхрани и в дупка в земята с леко влажен пясък.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати