Трябва ли да мием месото преди готвене?

Трябва ли да мием месото преди готвене?
Снимка: gotvach.bg

Хората смятаме, че миенето на месото го прави безопасно и безвредно за хранене.

Но според експертите миенето не довежда до нищо друго, освен до разпространение на бактериите из цялата кухня, този вид замърсяване се нарича кръстосано замърсяване и е изключително вредно за нашето здраве и това на семейството ни.

Повечето хора, миейки месото, смятат, че това е най-правилната постъпка при готвенето, но в този случай единствено се постига разпространение и полепване на бактериите из кухнята.

Затова миенето на месото не е необходимо, тъй като при процесът на готвене (независимо дали процесът е печене, пържене или варене), високата температура убива сигурно бактериите.

Ето стъпките, които препоръчвам да спазвате, когато готвите сурово месо. Това се отнася за всякакъв вид месо - пилешко, свинско, риба и други.

1. Измийте всички останали продукти и уреди, които се използват при подготовката на месото (ножове, дъска за рязане, но в никакъв случай месото)

2. Ако сте решили да убиете микробите предварително - включвайте и изключвайте контакта с ръце и при поставянето на месото в тавата ограничете максимално допира с ръце. Убиването на бактериите се прави на слаб, но продължителен огън според температурата, с която се налага и е задължително да се използва хранителен термометър.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
При 100 градуса загиват всички вегетативни форми на бактериите, но не и спорите им. При 60 градуса (пастьоризация) загиват основно чревни патогени Salmonella, Shigella и М. tuberculosis. HIV например е супер неустойчив на температура. Около 45 градуса му му стигат. Най-сигурно е 121 градуса по Целзий за един час и 1-2 атмосфери. Това е стерилизация.
0
0