Какви витамини и полезни вещества съдържа папаята?

Какви витамини и полезни вещества съдържа папаята?
Снимка: gotvach.bg

Папаята е тропически плод с големи размери и продълговата форма. Наситено оранжев на цвят, сладникав, месест,с куха сърцевина, в която се намират семенцата и подобни на зрънца черен пипер. Те не само на вид са като познатата ни подправка, пикантният им вкус също ги оприличава на нея.

Родината на този екзотичен плод е Мексико, но се култивира вече в различни региони на света, където климатът го позволява, например на Канарските острови, Хаваи, Филипините, Индия и Цейлон. Когато за пръв път Христофор Колумб през 15-ти век опитва от този плод, той го нарича "Плодът на ангелите".

Ето и защо е толкова ценен и какви полезни вещества и витамини съдържа този ангелски плод:

1. Укрепва защитните сили на организма поради високото съдържание на витамин С. Само 100 г папая съдържат такова количество от този витамин, което покрива дневната препоръчителна доза за човек на средна възраст. С това надминава дори портокала.

За никого не е тайна антиоксидантният ефект на витамин С, важната му роля в борбата със свободните радикали, помощта му в усвояването на желязото от нашия организъм и активиране на неговата абсорбация, както и спомагането му за образуването на колаген.

2. Диуретичен ефект - поради високото съдържание на вода в папаята (90 %) тя се превръща в чудесен диуретик.

3. Подобрява здравето на кожата, за което главен виновник е витамин А. Количеството му в папаята покрива 25% от дневната препоръчителна доза за човек на средна възраст. Витамин А благоприятства също за укрепване на цялостната имунна система и лигавиците.

Ако консумираме папая през лятото по-бързо ще се сдобием с бронзов тен, поради съдържащия се в нея бета каротин.

4. Ликопен - изключително важен елемент, съдържащ се в папаята заради мощния му антиоксидантен ефект.

5. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания - главна роля за това играят флавоноидите (flavanoide criptoxantina). Те защитават клетките от оксидация, с което предотвратяват преждевременното им стареене и предпазват сърдечно-съдовата система.

6. Минерали - този плод съдържа минерали като калций, магнезий, фосфор, мед и цинк.

7. Папаята има разхлабващ ефект поради високото си съдържание на фибри. Освен това фибрите контролират глюкозата и холестерола в кръвта, забавяйки достигането им до нея.

8. Съдържа ценният ензим Папаин (papaina), който има антибактериален и заздравителен ефект, намалява отоци, сваля висока температура. С това става изключително полезен при третиране на язви и рани.

В 100 грама Папая се съдържат следните хранителни вещества: 40 ккал,, 0.5 г. белтъчини, 0.1 г. мазнини, 7 г въглехидрати, 1.6 г. фибри.

Други витамини, които се намират в този плод, са B, D и Е, както и фитоестрогени. В още не добре узрелите плодове на Папаята се съдържа Латекс, извличан и използван за индустриални цели. Ако имате алергия и непоносимост към него добре е да избягвате консумацията на папая.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати