Как се прави запръжка на супа?

Как се прави запръжка на супа?
Снимка: gotvach.bg

Супата е невероятно ястие, което не само стопля тялото и душата, но и ни доставя много витамини и минерали. Затова няма нищо по-хубаво от добре приготвената домашна супичка. Запръжката за супа се приготвя много лесно. Тя се прави, за да се увеличи плътността и гъстотата на супата. Най-често за запръжка се използват лук, червен пипер, домати или доматено пюре, може да прибавите и малко брашно.

При супите от месо, боб, леща и други варива, запръжката се прибавя накрая – когато супата е почти сварена. При зеленчуковите супи запръжката се прави още в самото начало, разрежда се с топла вода и се посолява. След това се добавят и нарязаните зеленчуци. Запръжките за най-общо са два вида – светла и тъмна. Светлата зеленчукова запръжка се прави от лук, корени за супа, олио.

Тъмната запръжка се прави също от корени за супа, олио, лук и в добавка червен пипер, моркови и доматено пюре. Има и други два вида запръжка – брашнена и смесена. Брашената запръжка се прави, като олиото се загрее, добавя се брашно и се бърка непрекъснато до получаването на светло-златист цвят.

Смесената запръжка се прави от олио, брашно и зеленчуци. За целта нарязаните зеленчуци се запържват, докато останат на мазнина. След това към тях се добавя брашното, запържва се и се добавя червен пипер. Разбърква се и се разрежда с топла вода. Вижте някои страхотни рецепти за супи: Супа топче с прясно мляко, Супа от патладжан, Супа с цвекло и червен лук.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати