Как се бели нар?

Как се бели нар?
Снимка: gotvach.bg

Нарът е чудесен плод, чиито рубинени зрънца са изключително подходящи като добавка към салати и сосове, гарниране на блюда или просто за похапване.

Но какво става, когато се опитаме да го почистим… получаваме купчина смачкани и безформени зрънца, а червеният сок е навсякъде, но не и в тях. Звучи ли ви познато?

Много пъти съм гледала как майстор готвачи почукват уверено половин плод и между пръстите им падат сочни, цели и свежи зрънца. Но когато опитам да направя същото, резултатът е плачевен.

Наскоро попаднах на нов метод, който (о, чудо!) сработи и при мен. За целта трябва да изпълните следните прости стъпки:

1. Отрежете капачето на плода - там, където е семенникът. Отрежете достатъчно, за да видите зрънцата и ципите, които ги разделят, но не режете прекалено навътре;

2. Разрежете кората на плода, като прокарате върха на ножа там, където минават ципите, които разделят зрънцата, чак до дъното, където е била дръжката;

3. С пръсти разделете отрязаните парчета. Така ще получите хубави парчета с кора и почистени от ципите зрънца;

4. Вече може да отделите зрънцата, както с потупване, така и с лекичко побутване с пръст;

5. Всички ципи остават вързани с бялата среда, която минава между зрънцата в сърцевината на плода. Дръпнете я и тя лесно ще се отдели и ще открие още едно почистено от ципи парче с купчинка зрънца. Отделете и тях.

Да ви е сладко!

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати