Защо е добре да се накисват орехите преди консумация?

Защо е добре да се накисват орехите преди консумация?

Всички сме виждали или поне чували, че както орехите, така и други ядки, могат, или дори трябва да се накисват. Какви, обаче, са ползите от накисването на ореховите ядки във вода преди консумация?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да си припомним какво съдържат всички сурови ядки, семена и някои от бобовите култури. Освен високото съдържание на макроелементи, те съдържат и умерени количества фитинова киселина и други ензимни инхибитори. Фитиновата киселина е необходима на растението, тъй като тя съхранява ядката, докато не са налице подходящи условия за покълване.

В човешкото тяло, обаче, фитиновата киселина и ензимните инхибитори могат да създадат затруднения при усвояване на ядката. Това се дължи на факта, че при храносмилане фитиновата киселина се свързва с минерал и се превръща във фитат, което може да възпрепятства усвояването на храната. Трябва да се отбележи, че фитиновата киселина киселина има и полезни свойства за организма, но в ниски количества.

Тук идва ролята на накисването - за само 8 часа в солен разтвор голяма част от фитиновата киселина се разгражда, както и хранителните вещества в ядките, което ги прави по-лесно усвояеми. Най-добрият вариант е накисването в топла, но в никакъв случай гореща вода, с добавени 2 с.л. сол на всяка купа ядки. Топлата вода неутрализира голяма част от ензимните инхибитори, увеличавайки усвояемостта на хранителните вещества, а солта активира ензимите, които подтискат ензимните инхибитори в ядките.

Самият процес на накисване е съвсем прост – в купа или буркан се сипва топла вода, към която се добавя сол. Когато солта се разтвори, в разтвора се добавят ядките, като е необходимо да бъдат изцяло потопени в него. Съдът не се покрива и се оставя на стайна температура или малко по-висока, но в никакъв случай на хладилника.

Освен ползите от здравословна гледна точка, при накисване ядките се изпълват и придобиват свеж и млечен вкус, като на млади орехи.

Накисването на орехите е лесна и приятна процедура, подобряваща не само здравословните качества, но и вкусовите!

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати