Gotvach.bg»Съвети»Как се готви (вари) ориз на пара?

Как се готви (вари) ориз на пара?

Bam BamBam Bam
Новак
1121
Как се готви (вари) ориз на пара?

За готвене на пара обикновено се използва специален уред, но дори и да не разполагате с такъв е достатъчно да вземете дълбока тенджера и да се снабдите с метален гевгир, който да поставите в тенджерата.

Вторият вариант е значително по-евтин, но е важно да намерите гевгир с точния диаметър, който да се закрепи на вашата тенджера и да има малки дупчици, за да не изпада оризът или други по-дребни по размер варива.

Уредите за готвене на пара обикновено разполагат с няколко тавички с дупки, през които минава парата, и една или няколко без дупки, тип легенчета, които се поставят в по-големите.

Именно те се използват за приготвяне на дребни по размер продукти (ориз), или храни, които се приготвят с течни съставки (течна сметана например). Оризът се изсипва директно в легенчето като не е необходимо да се добавя допълнително количество вода в него. Времето за приготвяне зависи от вида на ориза.

Обикновено то е указано на опаковката. И в двата случая обаче оризът трябва да е измит няколко пъти, за да падне нишестето от него.

Друга важна част, ако приготвяте ястия на пара в тенджера, е да следите нивото на водата да не достига продуктите. Идеята все пак е те да се приготвят на пара, а не да се варят във вода.

В зависимост от начина, по който приготвяте ориза, можете да използвате и различни подправки и бульони, които да сложите директно във водата. Ако приготвяте ориз с пресни зеленчуци, не ви е необходимо нищо друго освен сол, тъй като приготвянето на пара на зеленчуците изостря вкуса и аромата им значително, което прави цялото ястие неустоимо вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати