Колко калории има в гъбите?

Колко калории има в гъбите?

В Древен Египет гъбите са били смятани за храна на боговете и египтяните са смятали, че тяхната консумация осигурява безсмъртие, което се полага само на фараоните. Векове по-късно хората са започнали да ги култивират.

Днес гъбите са обичан от мнозина деликатес, който присъства често на трапезата ни. Благодарение на ароматния зеленчук дори и най-обикновените ястия придобиват уникално вкусна нотка, като например винен кебап с гъби или вратни пържоли върху гъби.

Освен изключително вкусни, гъбите са и доста засищащи. Добрата новина за всички, които държат на линията си е, че гъбите са нискокалорични, което ги прави подходящи за хора, които спазват диета. Дори има гъбена диета, която се смята за много ефективна.

Количеството калории в ядливите гъби между 9 и 35 ккал в 100 г. 20 ккал се съдържат в 100 г пачи крак, докато в същото количество масловки има едва 9 ккал. Пресните манатарки съдържат 25 ккал/100 г, 32 ккал има в 100 г прясна червена брезовка.

В сушените гъби енергийното съдържание е десетократно завишено и там в 100 г продукт има средно 200-230 ккал, което не бива да ви спира да опитате сушени гъби с ориз на фурна.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати