Gotvach.bg»Съвети»Как се готви замразена бамя?

Как се готви замразена бамя?

Как се готви замразена бамя?

Бамята е страхотен зеленчук с високо съдържание на много витамини и е нискокалорична.

След като сте я бланширали и замразили в отделни пакети, достатъчни за една яхнийка, идва и денят, в който ви се е приискало да си сготвите вкусна яхния с бамя.

Достатъчно е да изсипете съдържанието на този пакет във вряща вода за около 5-6 минути. Така се действа и с готовите пакети замразена бамя от магазина.

Това е напълно достатъчно, за да подготвим бамята и да я превърнем във вкусна салата, ястие с месо или с доматен сос. Бамята е почти безвкусна, затова се комбинира идеално както с меса, така и с други зеленчуци или самостоятелно.

По желание може да я запържете за няколко минути, след което да продължите нататък, но това не е задължително и е изцяло по ваш избор. Не е необходима тази стъпка, тъй като тя вече е минала термична обработка при бланширането.

Ето ви една проста рецепта за бамя с домашен сос:

Бамя - 1 пакет, замразен, около 500 г

Домати - 4-5 бр.

Чесън - 3 скилидки

Лук - 1 глава, по желание

Сол - на вкус

Захар - 1 ч.л.

Пускаме замразената бамя във вряща вода за около 5 минути. През това време нарязваме чесъна и лука на ситно. Рендосваме доматите.

Запържваме лука и чесъна в малко олио, добавяме рендосаните домати и оставяме така, докато започне за къкри. Добавяме солта и захарта, бъркаме добре и добавяме около 2 - 3 чаши вода (водни) и добавяме бамята. Захлупва е с капак и оставяме да ври, като бъркаме от време на време.

Когато смъкнем от котлона, чуквам едно яйце, директно вътре в манджичката и оставяме леко да се охлади. И сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати