Gotvach.bg»Съвети»Как се вари и почиства октопод?

Как се вари и почиства октопод?

Как се вари и почиства октопод?

Още древните римляни и гърци са били големи почитатели на октопода. Днес жителите на Средиземноморието с удоволствие приготвят октоподи във всякаква форма. Осолени, сушени, свежи и варени, морските деликатеси са много полезни. Октоподът има голямо количество протеини и вещества, укрепващи сърдечно-съдовата система.

Как да изберем октопод?

Малките и средните октоподи обикновено се продават цели и те са по-лесни за избор. Без значение колко странно звучи, но октоподът се избира по очите. Те са огледало на качество му. Очите на мекотелите трябва да са прозрачни. Цветът на октопода трябва да е естествен. Такъв продукт може да се вземе без колебание. Но октоподите, които имат черни петна в краищата на пипалата и тези, чиято кожа е разкъсана, е по-добре да не се купуват. Те не са свежи или не са съхранявани правилно.

Можете да консумирате не само главата, но и пипалата на октопода. Месото на октопода, когато е правилно приготвено, е много нежно, леко розово, сладко на вкус и по-скоро наподобява вкуса на калмарите.

Първо, октоподът трябва да се размрази, ако е замразен. Това трябва да се направи само при стайна температура, а не в микровълнова печка. След това е необходимо да се измие обилно с вода, така че да се отстрани слузта.

Не е необходимо да почиствате октопода преди варенето, тъй като кожата трудно се отстранява, затова е правилно да се почисти след топлинна обработка. Но ако октоподът е твърде голям, кожата може да бъде свалена с нож предварително.

Следващата стъпка е да намалите големината на октопода. За да направите това, трябва да отрежете пипалата. След това е необходимо да се отстрани долната част на главата, т.е. основата, върху която са прикрепени пипалата. Главата и устата също трябва да бъдат премахнати. За да направите това, трябва да ги издърпате и след това да изрежете с нож. Следва да отстраните и очите.

Изплакнете отново с вода, за да се почисти от вътрешностите. След това отстранете и мастилената торбичка. Ако тялото е много голямо, то преди готвене трябва да бъде разполовено.

Как да сготвим голям октопод, за да не развалим продукта? Топлинната обработка не трябва да бъде дълга, в противен случай октоподът ще стане на "гума", жилав и твърд. Основното нещо е да унищожите всички опасни микроорганизми.

Октопод до 1 кг:

Стъпка 1. За готвене имате нужда от голяма тенджера, на дъното на която се поставя чиния. Налейте вода в достатъчно количество и я кипнете, след което добавете морска сол.

Стъпка 2. Във врящата вода внимателно и бавно потопете октопода, след което го извадете от врящата вода, повторете това действие 3 пъти.

Стъпка 3. След това оставете октопода да се готви на слаб огън, докато се омекне. В края на готвенето го оставете във водата да се охлади.

Колко да варим октопода?

Малките октоподи трябва да се варят за около 7 минути, средните - около 20 минути, но по-големите октоподи обикновено се варят по правило 35 минути на 1 кг тегло.

Дали продуктът е готов, се проверява с клечка за зъби. Необходимо е да се пробие тялото и ако клечката за зъби влезе без проблеми, тогава месото е сготвено. След варенето е необходимо пълно охлаждане и можете да пристъпите директно към готвене на скара или на тиган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати