Как се пържи тофу?

LinaNLinaNНовак
Как се пържи тофу?
Снимка: gotvach.bg

Тофуто е измислено от китайците преди повече от 2000 години и е доста често използвано там, но в западните държави, а и у нас, сякаш тепърва почва да нашумява и да се използва. Може да се каже, че тофуто е вид сирене, произвежда се от соево мляко и съдържа голям процент вода и минимално количество въглехидрати и мазнини.

Продуктът е много здравословен и също се използва като заместител на месо. Тъй като този продукт нашумява у нас едва сега, много хора не са наясно как да го приготвят правилно и в следващите редове ще разберем как се пържи тофуто.

На българския пазар се намира предимно една разновидност и това е твърдото тофу. Първо добре е тофуто да се изцеди, за да бъде след това по-хрупкаво. Може да го поставите между две хавлиени кърпи, като долната е сложена върху дъска за рязане, а върху горната поставете нещо тежко и го оставете така за около 30 минути докато е напълно изцедено. След това го нарежете на кубчета.

Втората стъпка е да загреете тиган на средна температура и да добавите зехтин, колкото да покриете дъното или съвсем малко над това. Не бива да се слага тофуто преди олиото да е достатъчно загрято, понеже попива мазнина и няма да се получи хрпупкаво, за това пробвайте с дървена лъжица.

Ако след поставянето й вътре олиото започне да пращи и се образуват балончета, значи е готово. След това слагате тофуто в тигана. Най-добре да не е твърде на гъсто и да има място между кубчетата.

Пържи се от едната страна, докато не се забележи покафеняване по страните, което обикновено отнема около 3-5 минути, след това внимателно се обръща на другата страна за още толкова.

За подправянето на тофуто може да се използват много съставки, но е доста по-добре да се консумира с някакъв сос след пърженето му, тъй като при мариноване, тофуто загаря много бързо, а и самият вкус е по-добър когато се съчетае със сос. Може да се комбинира със чили, къри, соев сос, в зависимост от вкуса ви изборите са много.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати