Gotvach.bg»Съвети»Как се прави оцет от вино?

Как се прави оцет от вино?

Как се прави оцет от вино?

Тъй като българите обичаме да пийваме ракийка със салата, поради което често оставяме на заден план виното.

Защо тогава не създадем от него ароматен оцет, с който да обогатим аромата на салатата или да си приготвим вкусни туршии за зимата?

Домашният винен оцет се прави лесно и бързо. За приготвянето му са нужни няколко суровини, но най-важните, които трябва да се набавят, са няколко литра вино и няколко литра преварена вода, според количеството, което искаме да получим.

Препоръчва се домашното вино да е такова, което вече е започнало да накиселява.

Това вино се сипва в дълбок съд, добавя се вода. Сипва се захар и се добавя винена киселина/винен камък. Разбърква се. Захлупва се и се оставя така за близо 7 седмици.

След това се прецежда през марля и се сипва в подходящи бутилки. Най-подходящи са стъклените бутилки и се препоръчва избягването на употребата на пластмасови такива.

Готовият винен оцет може да използвате при направата на зимнина и салати.

А ако искате да направите купешкия оцет по-ароматен, добавете в него червено или бяло вино и пуснете стръкче розмарин и се наслаждавайте на уникалния му аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
Общо гласували: 2
50
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
16.01.2020 11:15
Какъв градус е виното, колко вода се слага, колко захар, на каква температура, къде е оцетната гъба - неизвестно
1
0