Gotvach.bg»Съвети»Как се прави въздушно тесто?

Как се прави въздушно тесто?

Как се прави въздушно тесто?

Въздушно тесто - в средата тънко и хрупкаво, а по края меко и въздушно. Уникално е за направата на пици, мекици, питки и на много други тестени изделия, въпреки че е много трудно за приготвяне и изисква много време.

Но все пак си струва усилията заради невероятния си вкус и аромат. Тук ще разгледаме една рецепта за направата на въздушното тесто.

Необходими продукти:

Закваска:

400 г брашно

175 мл вода

1 ч л суха мая

Тесто:

40 г брашно

55 мл вода

1 с.л. мед (меласа, захар) 2 ч л сол

Приготвяне:

Маята се разтваря във вода (желателно е да е топла) и се смесва с брашното. Омесват се до получаване на хомогенна смес. Покрива се и се оставя за 12-14 часа при стайна температура.

За тестото брашното се смесва с водата и може да се добави сладко или солено по желание като например сирене или мед. След като прибавим закваската, омесваме тестото, като накрая добавяме солта.

Покрива се и се оставя да си почине за 5-10 минути.

Върху набрашнена повърхност разточваме тестото. Може да го свием на малки правоъгълничета и да го разточим отново с точилката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати