Как се яде арония?

Как се яде арония?
Снимка: gotvach.bg

Аронията е един от най-полезните плодове, богат на голям брой антиоксиданти, биофлавоноиди, витамин Р и редица други ценни вещества. Аронията е полезна при висок холестерол, намалява кръвното налягане, препоръчва се при болни от диабет и пациенти с атеросклеротични увреждания.

Помага за укрепване на имунитета, за съсирването на кръвта и има уникалната способност да извежда токсичните вещества и вредните метали от организма. Тъй като аронията има твърде стипчив вкус, тя не може да се консумира директно.

Най-добре е да се приема под формата на сок, който е изключително полезен при гастрит, хемороиди и различни чревни проблеми. Възможно е и да ви хареса твърде стипчивият вкус на аронията и да може да я консумирате и директно, затова първо опитайте няколко плодчета и тогава преценете как ще си я хапвате.

Освен под формата на сок, аронията може да се прави на мармалад, желета, ликьори и вина, защото дори и в обработен вид, тя запазва голяма част от свойствата си. В суров вид може да добавите аронията към кремове, сладкиши и различни други десерти. За целта махнете естественото восъчно покритие на аронията, като това става с хубаво измиване с топла вода.

Вижте някои апетитни рецепти с арония: Кекс с арония, Сироп от арония, Сладко от арония.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати