Gotvach.bg»Съвети»Как се чисти сафрид?

Как се чисти сафрид?

Сафридър е уникален морски дар. У нас най-разпространен е черноморският сафрид. Той е идеална за пържене и за зимнина риба.

Чистенето на сафрид е изключително просто. Той обикновено е безлюспеста риба, но при по-едрите риби може да се видят люспи. Изчистването става, като се издърпва главата, като заедно с нея излизат и вътрешностите от корема.

За тези, които обичат рибата цяла - трябва просто да се издърпат хрилете. Както при главата, така и при хрилете ще излязат вътрешностите.

След което отново се измиват със студена вода и се изсушават. После се посоляват и се пържат.

Есенният сафрид е подходящ и за печене на скара, тъй като е по-мазен, за разлика от пролетния, който не е подходящ за скара.

Консервирането ѝ също е препоръчително, тъй като става много вкусна риба в буркани. Но готвачите препоръчват рибата изпържена.

Така е идеална за мезе за бира в летните жеги и не само.

Сафридът също може да се посоли и замрази във фризера, готов за бъдещи кулинарни творения.

Някои бланшират рибата в подсолена вода и я замразяват, но тази стъпка не е задължителна при повечето риби и е въпрос на предпочитание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати