Подходящ ли е качамакът при диабет?

Диабетът, известен и като захарна болест, е заболяване, което се характеризира с необичайно високо ниво на глюкозата в кръвта.

Захарният диабет е хронично заболяване, свързано с абсолютна или релативна липса на инсулин. Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и е ключ за пренасяне на кръвната захар в клетките, за да се произведе енергия. Липсата на инсулин води до повишение на захарта в кръвта.

Според нивата на кръвната захар зяболяването е на няколко стадия.

В първия начален стадий се препоръчва на пациента да яде в продължение на 15 дни качамак.

Тъй като качамакът съдържа малко количество калории и е богат на много фибри, той е напълно безвреден при диабетици. Дори нещо повече - показва благоприятно влияние върху диабетика.

Качамакът сред първите неща в списъка с храни при диабет, които болният трябва да похапва задължително.

Рецепта за качамак

Необходими съставки:

Царевичен грис - 1 ч.ч.

Масло - 30 г

Сирене - 100 г

Червен пипер - 1 ч.л.

Направата на качамак е изключително проста. Първата стъпка е сваряването на царевичния грис според упътването върху опаковката. След което се разтопява маслото и се добавя червеният пипер. Бърка се няколко пъти и се смъква от котлона.

В купичка се добавя царевичният грис, малко сирене, отново царевичен грис, пак сирене и накрая се долива със соса от червен пипер. И качамакът е готов.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати