Кои риби са с по-малко кости?

Кои риби са с по-малко кости?
Снимка: gotvach.bg

Рибата е много вкусна и ценна храна за човека. В България се консумира много малко риба, едва 5 кг за година, докато в други страни стигат до 15 килограма годишно. Едно от предимствата на честото похапване на риба е, че предпазва от сърдечносъдови заболявания, а освен това е богата на Омега-3, 6, фосфор и магнезий, затова ескимоси и японци, които всеки днес се хранят с нея, нямат тези проблеми.

Има два вида риби - обли и плоски, но няма риба без кости. Треската например е морска риба с малко кости, също както и шаранът. Почистват се лесно и се хапват още по-лесно. Костите в тези риби са малко и едри и лесно се премахват.

Друга вкусна риба е лавракът,тя е номер 1 в съседна Гърция. Лавракът има малко кости, готви се лесно и бързо. Просто се почистват люспите, хрилете и вътрешностите. Приготвя се цяла на скара или с фолио.

Една от най-големите риби от морските е риба тон, която също има малко, но едри кости. Месото е сочно, вкусно дори печено на грил. Яде се и сурова, нарязана на парчета със сос Тартар или полята с лимонов сок и зехтин.

В България най-често се приготвя скумрия - има добра цена, малко кости в сравнение с таранката, която е пълна с много ситни малки костици. Тази риба трябва да се препържи и се яде с хапки хляб иначе рискувате да заседне нещо в гърлото ви.

Облите риби са с голям диаметър и повечето кости са скрепени с перките. Чудесни са за стекове и котлети, но винаги имат и малки костици.

Плоските риби имат голяма плоска централна кост с много кости от двете страни. Това ги прави лесни за филетиране, но пък са слаби за котлети. Такава е скумрията.

Рибите са още сладководни и соленоводни. Шаранът е сладководен и с малко кости, има меко и сочно месо. Най-вкусен е пържен или на скара, но може да се сготви и във фурна със зеленчуци.

Когото дойде Никулден, се приготвя и пълнен шаран.

Каквато и риба да изберете, няма да намерите риба без кости !

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!