С какъв оцет се приготвя зимнината?

С какъв оцет се приготвя зимнината?
Снимка: gotvach.bg

Има рецепти за сурова зимнина без оцет, но в традиционните рецепти той е основен елемент, от който зависи качеството на продукцията. Има много запитвания и съответно противоречиви отговори спрямо това с какъв оцет да приготвяме зимнината, но има няколко основни неща, с които трябва да се съобразим.

Задължително е да използваме качествен оцет. Най-качественият оцет е домашният. Но, ако не можем да се сдобием в големия град с домашен, в магазините се продава и добър, но той се отличава с това, че е малко по-скъп (разликата е съвсем минимална в цената, но е огромна в качеството)

Купим ли най-евтиния, означава, че сме допуснали голяма грешка, тъй като това е фалшификат и зимнината, приготвена с него, има много малка трайност и в повечето случаи се разваля, което може да нанесе големи щети, особено на домакинствата, които приготвят огромни количества буркани за зимата. Това е имитиращ киселинен продукт!

Ето няколко стъпки как да разпознаем дали е истински оцетът или фалшив с ароматизатори и консерванти, преди да го купим:

1. Трябва да прочетем хубаво етикета - да пише винен или ябълков, не само оцет, и какво пише на съдържанието - съставките;

2. Не трябва да има утайка;

3. Минимумът на оцетната киселина е 6% процента. Ако е под минимума - значи е разреден, което пресича процеса на ферментация при зимнината;

4. Виненият оцет е хубаво да е със силен аромат и бледо винено - червен на цвят, а ябълковият - бледо сламено-жълтеникав.

Също така е много специфично кога да използваме винен и кога ябълков оцет за зимнината. Това зависи и от вкусовите претенции, тъй като виненият леко променя вкуса и може да оцвети леко зеленчуците, а ябълковият е по-неутрален!

За да сме сигурни, че зимнината ще ни се получи, най-добре да използвате домашен оцет!

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!