Кои са храните, които пречат на жлъчката?

Кои са храните, които пречат на жлъчката?
Снимка: gotvach.bg

Жлъчният мехур или жлъчката се намира от дясната страна на тялото. Този орган, чиято вътрешност е изпълнена с гъст зеленикаво-жълт сок, има размерите на средно голямо яйце. И въпреки скромните си размери, жлъчката можа да ни създаде удивително много грижи.

Един от най-ранните симптоми на раздразнена жлъчка са проявите на раздразнителност и безпокойство, поради което те често остават пренебрегнати. Понякога раздразнената жлъчка може да се обърка с гастрит, повишена киселинност или тежест в стомаха.

Добре е, когато усетим тези неразположения, да внесем драстични промени в диета си. При първите симптоми на възпалена жлъчка трябва да изключим от менюто си тлъстото и пържено месо (особено свинско и говеждо).

Тлъстото месо и пърженото изключително затрудняват жлъчния мехур, като го карат да произвежда голямо количество жлъчен сок за преработката му.

Важно е да спрете консумацията на силни гъбени бульони и месни бульони, защото те могат да доведат до образуването на камъни в жлъчката. В никакъв случай не бива да консумирате хрян, репички, чесън или горчица, защото те дразнят стените на жлъчката.

Хората, които имат проблеми с жлъчката, не бива да консумират алкохолни напитки, защото те предизвикват жлъчни спазми, които могат да доведат до холестаза (застой на жлъчката).

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати