Gotvach.bg»Съвети»Как се прави саламура за сушена рибица?

Как се прави саламура за сушена рибица?

Как се прави саламура за сушена рибица?
Снимка: Yordanka Kovacheva

Рибицата е част от прасето, по-известно като котлет, и се нарежда сред първокласните меса. Използва се за готвене, печене, пържене и задушаване.

Но освен тези приложения, рибицата може да се изсуши, което у нас е по-известно като филе Елена и други производни пастърми.

Но много преди да вкусим тази вкусна сушена рибица, процесът преминава през престояване в саламура и овкусяване.

Саламурата традиционно е солена. Тя се приготвя, като солта се разбърква във водата, докато се разтвори напълно. Обикновено на 3-4 литра вода се добавя 1 пакет морска сол (тежащ обикновено 200 грама). Тези приблизителни стойности са за около 4 кг месо.

След като сме разтворили добре солта, саламурата ни е готова и месото се пуска вътре, като отгоре рибицата трябва да се натиска с нещо тежко. Ако обичате традиционния солен вкус на пастърмата, оставете месото да престои в саламурата 24 часа. Ако не сте любители на соленото месо - можете да оставите месото да престои по-малко, около 6-8 часа.

След изтичането на това време се изважда и се овкусява с желаните подправки, като отново се осолява, добавят се черен и червен пипер и други любими подправки.

Закача се на прохладно място до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати