Как да настържем джинджифил?

Как да настържем джинджифил?
Снимка: gotvach.bg

Ползите от джинджифила са големи. Намира се лесно по пазари и в магазините, както във вид на пресен корен, така и сух в пакетчета. Коренът на джинджифила се ползва не само в кухнята като подправка, но и участва за приготвяне на много лечебни рецепти. От него може да се приготвят както сладки, така и солени гозби.

Има леко пикантен вкус и това го прави предпочитан за салати, ориз, месо и риба. Богат е на хранителни вещества и много лечебни свойства.

Приготвя се лесно у дома, като настъргването на пресен корен джинджър е лесно. За целта първо вземете малка чаена лъжичка и обелвате тънко кората. После поставяме върху плитка чиния и с едро ренде се настърга.

Получената смес се съхранява в сух буркан, като може да се смеси с домашен мед и сок от лимон. Разбърква се с дървена лъжичка, а не с метална, защото металът окислява меда. Оставя се на хладно, затворен с капачка за 12 часа. При грип и настинка всеки ден се взема по 1 ч.л. по 3 пъти на ден, но само с дървена или пластмасова лъжица.

Корен джинджифил може да се настърже и като се постави в кафемелачка. Отново се обелва от кората по познатия начин и се нарязва на парчета. Поставя се в машинка за кафе и се рендосва за кратко. После се почиства от конците и сипваме в буркан.

Важно свойство на джинджифила е укрепването на имунната система. Ползва се за стомашни проблеми, повръщане, виене на свят и за отслабване. Може да се употребява и от бременни жени, но само в малки дози под формата на чай.

Пригответе си еликсира за здраве с джинджифил, няма да имате проблеми през зимата.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати