Как правилно се белят банани?

Как правилно се белят банани?
Снимка: gotvach.bg

Бананът вече не се счита за екзотичен плод, защото е лесно да се купи по всяко време на годината. Този невероятен продукт може не само да допълни вечерята, но и да я замести, насищайки тялото с полезни микроелементи.

Но как да почистите банана?

Обикновено бананите се белят по два начина:

От към резника

Обърнете плодните резници нагоре, разкъсайте, продължавайки да разделяте кората наполовина. Останалите ленти се разделят по същия начин. В резултат на това около половината на плода ще бъде почистено незабавно. Ако искате да почистите целият банан, коричката се отделя до самия край и ядливата част се отстранява от външната обвивка.

От върха

Натиснете върху върха, така че кората се пропуква. Можете да го откъснете с нокът или остър предмет. Почистете лентите (обикновено има три ленти средни размери) от горе до долу на половина или до края.

Съвет! Ако не знаете от коя страна да обелите плодовете, направете го удобно. Между другото, първите любители на плодовете - маймуните - почистват бананите от върха.

Преди да сервирате банан, е много удобно да нарежете продукта на няколко парчета, без да го почиствате. Така че всеки ще може да вземе парчетата, които харесва, и без усилие да отлепи плодовете.

Нестандартни начини за белене на банан

Следните методи могат да се използват за почистване на продукта по необичаен и доста зрелищен начин. Във всеки случай няма да ви е скучно и ще е донякъде изненадващо за хората около вас.

Срежете от върха на четири части, внимателно следвайки извивката. Така се правят особени филийки, наподобяващи нарязан пъпеш. След това жълтата кора се отстранява много лесно.

Вземете незрелия (важно!) банан, обърнете извитата част към вас, после я разчупете наполовина, сякаш се опитвате да я изправите. Почистете половината по обичайния начин.

Срежете краищата от двете страни с остър нож, завийте кората едновременно в две противоположни посоки. Премахнете кората, като започнете от единия край.

Вземете плода с двете си ръце на разстояние около 5 см. Внимателно завъртете плода в противоположни посоки, сякаш е необходимо да го усучете. Кората ще се спука и може лесно да бъде премахната.

Този метод за белене на банани не е подходящ за зрелия и мек продукт - при завъртане плътта под кората ще се превърне в каша.

Банановият пулп може не само да се яде, но и да се използва като почистваща маска за лице, а банановата кора често се използва като отличен тор за зеленчуци. Това е един от малкото плодове, които могат да се консумират, без да има грижа за чистотата на ръцете, защо бананите са незаменим продукт за разходка или пикник.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати