Какво представлява желатинът?

Албена АсеноваАлбена АсеноваМастър Шеф
Какво представлява желатинът?
Снимка: gotvach.bg

Думата желатин има френски произход (gélatine) Желатинът представлява прозрачна, безцветна, лесно чуплива в сухо състояние и безвкусна субстанция. Желатинът е прост белтък, получен при хидролизата на колагена от животински кости и хрущяли, варени във вода.

Получената течност има способността да се сгъстява и желира. Разтваря се във вода или други течности при температура приблизително 42 градуса по Целзий.

При по-висока от 60 градуса температура желатинът губи своите свойства. В него се съдържат заменимите аминокиселини глицин и пролин и липсват незаменими аминокиселини.

Желатинът има свойството да укрепва косатите, ноктите и ставите на организма. Консумирането на желатин е от полза за човек, защото има способността да намали ставните болки в колената и да подобри гъвкавостта при активно спортуващи хора.

За домакинските нужди желатинът обикновено се предлага под формата на гранули, листа или в прахообразно състояние. Използва се като желиращ агент, стабилизатор и сгъстител на конфитюри, кисело мляко, желета, десерти, бонбони, крема сирене, маргарин, ябълков сок и оцет.

Също така влиза в състава на различни хранителни добавки като Витамин В2 (Рибофлавин), L-оптицинк (Цинк), Витамин А.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати