Как и защо се претака туршията?

Време е да сложим туршията. На пазара има богат избор от зеленчуци и цените са приемливи. Така съхраняваме зеленчуците за студените зимни дни.

Туршията може да е сурова - този вид се приготвя най-много. Може да е парена или печена. За целта здрави зеленчуци се измиват и нареждат в буркан или бидон.

Зелените чушки може да се надупчат с игла, за да влезе в тях саламурата и да втаса.

Саламура за туршия се приготвя от вода и разтворена в нея морска сол. На 1 литър вода се слага 40 г сол. Когато е от бидон, туршия се претака от 3 ден нататък за 10 дни и когато е готова, трябва да се сложи и натриев бензоат, да я пресече, защото може да се развали. На 1 литър течност на бидон се слагат по 1 г бензоат.

След това туршията се претака още 3 дни, за да може да се разтвори консервантът. Само така сокът ще остане бистър, а самата туршия ще е хрупкава и с голяма трайност.

Претакането на туршията става с маркуч. Още преди да се сложат зеленчуците в бидона, се поставя маркуч, дълъг поне 2-3 метра, зависи от това колко голям е бидонът. Единият му край е на дъното на бидона, а другият извън него. Нареждат се зеленчуците, като с тях се притиска маркучът и така, докато се напълни.

В голяма тенджера или кофа се приготвя саламурата, бърка се, докато се разтвори по-голямата част от солта. Заливат се зеленчуците, така че да са покрити с течност. В някой райони се поставят листа от дюля, хрян или лозови листа.

Ако пълните буркани, саламурата трябва да е на 2 см от ръба на буркана.

Колкото саламурата е по-солена, толкова по-бързо втасва и се запазва за цяла зима. Ако е по-слабо солена и времето е топло, сложете оцет, така няма да се развали.

През първата седмица туршията се претака всеки ден, като се разклащат бурканите. През втората седмица се претака през ден, а когато втаса - на месеца веднъж.

Ако пък е лигава, прецедете, преварете я и добавете още сол. С маркуча се засмуква от свободния край и се оставя да потече в голяма тенджера. Когато се напълни със саламура, тя се излива обратно в бидона. Така се претака туршия на село и винаги е вкусна.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати