Как се прави пушен червен пипер?
Kako se priprema dimljena aleva paprika?
gotvach.bg»Съвети»Как се прави пушен червен пипер?

Как се прави пушен червен пипер?

Как се прави пушен червен пипер?

Пушен червен пипер се произвежда в Испания. Един от видовете е Пиментон де ла Вера. Този пушен пипер се произвежда в долината де ла Вера в испанската област Естеремадура. Пушеният червен пипер се приготвя от узрели червени пиперки по специална технология, на която се дължи пушеният аромат и вкус.

След обирането на пиперките, те се поставят в специални сушилни на 2 етажа. На първия етаж се поддържа бавен огън от влажни дъбови дървета. Точно те придават опушения аромат на чушките. Самите чушки са разположени на втория етаж. Всеки ден се обръщат на ръка и това се прави за 10 -15 дни. След като се изсушат, пиперките се почистват от семената и жилките. Смилат се с мелници с каменни колела.

Този процес е бавен, но така се запазва цветът и вкусът на пипера. Това е традиционен метод за приготвяне на пушен червен пипер и е създаден още от преди векове, но стига чак до наши дни.

Днес този метод е съчетан с нова и модерна технология, която осигурява високо качество на продукта.

Когато се готви с пушен пипер, винаги трябва да се дозира правилно, без да се прекалява. Прибавя се по време на готвенето в течност или мазнина. Внимава се да не изгори на силен огън, защото ще горчи. Цветът му е червен като на чушките, от които се приготвя.

Освен сладък има и лютив пушен пипер. Употребява се, когато искаме ястието да има пикантен вкус. Съхранява се в кутия с капак - само така се запазва ароматът му.

Тази подправка не съдържа глутен. Употребява се като подправка за месо, супи, ястия с боб, леща и други гозби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати