gotvach.bg»Съвети»Как се почистват чушки?

Как се почистват чушки?

Как се почистват чушки?

Дойде ли времето за туршиите, се започва стремглаво с приготвянето им. В състава винаги има и чушки, а те имат семена. Почистването на чушките е доста мудна работа - иска се време и нерви. Понякога при почистването на семената се нарушава целостта на зеленчука, като го нараним.

Винаги е неприятно, когато готвим ястие с чушки, да видим, че има и семена.

Ето как лесно може да почистите чушки /люти/ от семената. Това е трик, показан от готвача Лео в кулинарно предаване. Люта чушка се поставя между двете длани и се търкаля напред и назад за кратко - около минута. После с нож се реже дръжката и част от капачето. Обръща се надолу с отвора и се изтупва да паднат семената. Готово е - бързо и лесно, нали!

Освен люти чушки има и други видове като пиперките, употребявани в туршии, яхнии и салати. Червените и зелени пиперки не могат да се почистват от семената, като се търкалят между дланите. С ръце се натиска капачето при дръжката навътре и после се изважда нагоре и изтупва да паднат семената.

Трябва ви търпение и време, но има и друг начин - чрез уреда за почистване на чушките от семена, наречен търбушник.

Това е лек и здрав уред, с които се почистват семената. Той е незаменим помощник в кухнята на всяка домакиня, защото пести време и нерви. Уредът е около 15 см дължина и с него се почистват семена от чушки с всички размери.

Уредът се намира лесно в големите магазини на щанда за домашни потреби и не е скъп. Цената му може да е от 3 до 5 лв., но си струва, защото е незаменим при почистването на чушките от семената.

Ако имате чушки под ръка, препоръчваме да си приготвите пълнени чушки, чушки бюрек или вкусни пържени чушки с доматен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати