Как се съхранява прясно сирене?

Българското прясно сирене е с уникален вкус. Приготвя се от сурово краве или овче [прясно мляко], подсирва се с мая и се оставя да зрее. Съхранява се във саламура, приготвена от вода и морска сол.

Сирене може да се приготви и в домашни условия. Суровото мляко вкъщи не се пастьоризира, а това вода до развитие на благоприятни условия за микроорганизмите. След време под влияние на млечно киселата бактерия развитието им спира и те загиват в продукта.

Прясното сирене може да се нареди в кутии или в подходящ съд, както е посипано с едра сол. Трябва се залее със суроватка, защото тя го запазва докато узрее. Ето как става това.

Отцедената суроватка от прясното сирене се преварява, за да се отдели изварата. От 2 литра прясно мляко се получава 1 с.л. извара. Охлажда се добре получената течност. С нея се залива нареденото прясно сирене и се опитва на вкус. Трябва да е доста солена, ако не, се прибавя още малко сол.

След 1 час отново се опитва и ако е добре солено, се затваря с капак да отлежи и узрее най малко 45 дни. Сиренето става солено, но преди консумация се измива добре на течаща вода да се обезсоли.

Освен с капак може да се притисне с чиния, за да не изплува нагоре, когато се залее със саламурата.

Прясното сирене се съхранява на хладно място - може и в хладилника, наредено в кутия. След време отгоре се покрива с бяла пелена - това е така наречената риза. Та се обира, а сиренето се измива с вода.

В някой краища на България се залива с айран от кисело мляко, така че да покрие сиренето. Дори да се получи жълтеникава риза отгоре, тя се изхвърля заедно с течността и се залива с нова такава. Така се съхранява сиренето по-добре.

Запазете суроватката - с нея може да се меси тесто за вкусни питки и мекици.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати