Колко време се пече тиквеник?

Колко време се пече тиквеник?
Снимка: gotvach.bg

Дойде ли есен, започваме да приготвяме баница с тиква или така наречения тиквеник. Всяка кулинарка има своя рецепта за приготвяне, но не е лошо да опитаме и нещо ново.

Баницата е част от българската трапеза - за празник и делник винаги може да се приготви с готови кори или ако има време - с домашно точени кори, защото става по-вкусно.

В различни рецепти тиквата се приготвя по различен начин. Може да се задуши настъргана с малко олио и вода, за да омекне. Охладена се смесва със чаша захар, канела и накълцани едро орехи. Може да се настърже на едро и сурова да се смеси с плънка от захар, канела, стафиди и орехи. Както и да се приготви, все е вкусно.

Нарежда се в тава на голям охлюв и отгоре се намазва с олио или поставяме малки парченца масло.

Идва най-важната част - как да се пече? Както всяка баница, най-добре да се пече в загрята фурна 200 градуса за около 30 минути до зачервяване. Ако корите са домашно точени, печенето може да продължи и до 50 минути, но с готовите фини кори става по-бързо и лесно, затова са предпочитани от повечето домакини.

Когато добие апетитен загар, се изважда и поръсваме с малко вода. За мека коричка се покрива с кърпа.

Тиквеникът може да се намаже със сироп от 1/2 ч.ч. вода с 2 -3 с.л. захар леко, за да не става на каша.

После се поръсва с пудра захар и сервираме.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати