Как да обелим бързо чесън?
gotvach.bg»Съвети»Как да обелим бързо чесън?

Как да обелим бързо чесън?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
77373938k
Как да обелим бързо чесън?

Чесънът е широко използван във всяка кухня и дава уникален вкус на нашите ястия. Невинаги обаче беленето на скилидките се оказва бърза и приятна задача, особено когато ни трябва по-голямо количество от него.

Поради фините сухи люспички, които обвиват чесновите скилидки, често плътно прилепнали, не бихме могли да си послужим с обикновена белачка за зеленчуци, а трябва да свършим това на ръка. Ето обаче някои трикове, с които много бързо и лесно ще се справите за секунди с беленето на чесън.

1. Вземете цяла глава и я поставете върху кухненска дъска. С длан притиснете отгоре и по този начин моментално скилидките ще се отделят и най-външните пластове обвивка ще паднат. След това съберете всичките скилидки и ги поставете в бурканче, затваряйки го добре с капачка. Може да използвате и пластмасова бутилка или друг съд, който да се затваря добре. Енергично разклатете за 15 секунди и вашият чесън ще е свободен от всякакви упорити обвивки. Ако все пак са останали такива, които все още не са обелени, върнете ги в съда и разклатете още няколко секунди.

2. В случай че ви трябват малко на брой скилидки и първият метод не ви е удачен, защото за него е нужно да са повечко, то просто поставете скилидка върху кухненска дъска и упражнете лек натиск с широката част на нож, без да сплесквате прекалено. Така за секунди обвивката сама ще се отдели и просто ще я премахнете.

3. Друг много популярен метод напоследък е беленето на чесън с помощта на силиконова тръбичка или просто силиконова плака, навита като тръба. Чесновите скилидки се поставят в нея и се оставя да легне върху кухненски плот или дъска. С длани се притиска, движейки тръбичката напред назад и упражнявайки лек натиск в същото време. Така отново за секунди вашите чесънчета ще са съвършено чисти от люспи.

Не се колебайте да използвате тези методи, за да бъде вашата работа в кухнята по-приятна и лесна, а и да спечелите ценно време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати