Колко време се пече цяло агне?

Най-често в българската традиция цяло агне се пече по повод курбан за здраве или голям семеен празник. Курбан за здраве в България се прави както от християни, така и от мюсюлмани.

Най-вкусното печено цяло агне се приготвя в селска пещ. На първо място, след заколването на агнето е хубаво то да се изкисне в солена вода за 24 часа.

След като се изкисне, а след това и изцеди, агнето се намазва с мазнина. Най-добре е това да бъде свинска мас.

След това се обтрива със смес от подправки – риган, мащерка, черен пипер и червен пипер. Върху тавата, в която ще бъде печено агнето, се поставя решетка, а цялото агне се слага отгоре ѝ. Тавата се пълни с вода, за да може при печенето бавно да се изпарява и да не изсъхне агнето.

След това тавата и цялото агне се завиват във фолио. Пещта се запалва и загрява хубаво, докато побелее отвътре. След това агнето се пъха вътре и пещта се запечатва.

Цялото агне се пече не по-малко от четири часа. След това се изважда и още докато е топло, се разчупва. Сервира се в компанията на обилно количество червено вино.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати