Как се осолява паламуд?

Осоленият паламуд е специалитет, който е в антуража на морските чеда, но не само. Всеки може да си го приготви сам вкъщи, ако има правилната рецепта.

За начало е добре да се знае, че се осолява само 100% прясна риба, в никой случай замразена. Рибата трябва да е прясна, за да се избегнат зарази.

Първо, паламудът се изчиства от вътрешностите и от хрилете. След това се накисва в леко подсолена вода за 24 часа, за да си пусне всичката кръв.

Хубаво е поне два пъти за тези часове да се смени водата. След това рибата се изважда и изцежда.

През това време едра морска сол, около 1 кг до 1.5 кг, се изсипва в тава и се запича във фурна, докато не пожълтее леко. С тази сол се напълва хубаво паламудът, включително и главата.

С това, което остава от солта в тавата, се заравя паламудът. Върху него се слага друга тава с някаква тежест. Паламудът се осолява така 3 дни. След това се изважда от солта и е готов за консумация.

Може да се съхранява както в студена маза, така и в хладилник. За по дълго съхранение паламудът може да се замрази във фризер.

Осоленият паламуд трябва да се консумира със студена бира или червено вино.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати