Защо да ядем люто?

Защо да ядем люто?

Лютивите храни могат да бъдат едновременно много полезни и много опасни за здравето на човек. Ползите и вредите от така любимите люти храни на мнозина са в съотношение 50/50, затова, преди да се нахвърлите върху тях, първо се поинтересувайте дали те са полезни за вас и дали няма да си навредите, ако ги консумирате.

Ето няколко ползи от лютото.

1. Лютивото е приятел на диетите

При приема на лютиви храни в организма се получава загряване и това спомага да се изгарят повече калории. Лютивите храни засилват и метаболизма в тялото ни, а, от своя страна, така той функционира по-добре и преработва храните по-лесно и правилно.

2. Чили срещу рака

Да, лютивите храни ни предпазват от появата на рак. Проучване сочи, че куркумата може да спре разпространението на някой видове рак, а също така някой люти храни убиват левкимичните клетки. А куркумата в тандем с черния пипер се смятат за най-силната комбинация срещу рака.

3. Силно сърце

Друго изследване казва, че хората от страните, в които се консумират по-големи количества люто, страдат по-рядко от инсулт и инфаркти. Лютите храни успешно се борят с лошия холестерол, който води до подобни проблеми.

4. Люто за щастие

Лютите храни произвеждат в организма ни серотонин - хормон на щастието, той също така се произвежда от шоколада. Има много рецепти, в които две основни съставки са чушки чили и шоколад, но те се използват като афродизиак.

Преди да се нахвърлите на лютото, задължително се уверете, че няма да ви навреди, защото освен ползи големите количества от тези видове храни могат да ви причинят стомашно-чревни заболявания, дори парата от лютите чушки може да предизвика нежелана реакция при някой хора.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати