Как се задушава кайма?

Как се задушава кайма?

Каймата има два начина за задушаване. Единият е с добавяне на мазнина, а другият е с вода, като и при двата случая се добавят по желание зеленчуци и подправки.

Нека започнем с първия случай, когато може да добавите допълнително мазнина - за тези, които предпочитат по-мазните храни. Най-често се задушава кайма с лук и моркови. Начинът е, като нарежете на ситно лука заедно с морковите, след това ги изсипвате в тигана с 4-5 с.л. олио, запържвате ги до златисто и добавяте каймата и похлупвате с капак.

В началото първите 2-3 минути не е нужно да разбъркате, но след това е задължително постоянно да се разбърква. Цветът на каймата се променя с времето на готвене, в зависимост от това да ли ще минават отново термична обработка и времето за задушаване е различно. Ако след това ще готвите нещо и ще я печете, е достатъчно да я задушите за около 15-20 минути. Цветът от червен става светло кафяв.

След това махнете задушената кайма от котлона, добавете желаните подправки като сол, чубрица, кимион, червен пипер, черен пипер и различни пресни подправки.

Вторият вариант, който аз лично предпочитам, е без добавяне на допълнително мазнина. Смятам, че купешката кайма (която избягвам) е доста по-богата на мазнини, отколкото на месо, и не е нужно да се добавя допълнително олио. И така започваме като отново задушаваме зеленчуците, но този път с вода и отново под капак.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати