Гъбите помагат при стрес

Гъбите помагат при стрес
Снимка: gotvach.bg

Отдавна е доказано, че гъбите съдържат огромно количество антиоксиданти, които предпазват от оксидативния стрес. Когато в тялото ни се произвежда енергия, се причинява този стрес заради свободните радикали. Те могат да причинят увреждане на клетките и ДНК, а това води до заболявания като деменция, сърдечни заболявания и др.

Гъбите са суперхрана с богато съдържание на витамини, фибри, протеини и полезни хранителни вещества като селен и витамин D. Благодарение на веществото глутатион и ерготинеин тялото се предпазва от оксидативния стрес. Глутатонинът е междуклетъчен антиоксидант, които е свързан със способността да поддържа нормалното функциониране на имунната система и да противодейства на на някой канцирогени и токсини. Ако има достатъчно количество от тези вещества, се подобрява общото състояние на организма и действа като профилактика на много заболявания.

В зависимост от вида на гъбите количеството на веществата ерготионин и глутатион варира различно. От всички известни видове гъби най-високи нива на тези вещества или във вида Порчини - шампиони по най-високи нива на антиоксиданти за борба със стреса.

Редовното приемане на гъби стимулира имунитета и намалява възпалителните процеси в организма. Хора, приемащи повече от ерготионина в диетата си, имат ниска степен на невродегенеративни заболявания.

Най-много гъби се консумират от италианци и французи, за сметка на това хората от САЩ приемат по-малко от този антиоксидант и затова при тях има по-голяма степен на заболели. Най-опасни са болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

В бъдеще ще се проучва по-задълбочено дали антиоскидантите в гъбите са ефективни при тези заболявания. С малкото си въглехидрати и нискокалорични вещества гъбите трябва да присъстват на трапезата през цялата година, така те ще ни пазят от стрес и от други заболявания.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати