gotvach.bg»Съвети»Как се бели тиква?

Как се бели тиква?

Как се бели тиква?

За да обелите тиквата, има два начина – с белачка или с нож. Тъй като тиквата е твърд плод, трябва белачката да е здрава, защото в противен случай ще се счупи.

Другият вариант – с ножа, е по-практичен, тъй като няма да се притеснявате дали ще се счупи нещо, но пък трябва повече да внимавате и пазите пръстите си.

Има по-корави тикви, но има и по-лесни за обработване – като например сорта цигулка. Във всички случаи, каквато и да е тиквата, е препоръчително да се нареже на няколко по малки парчета, за да е по-удобно да се държи по време на беленето.

Ако е широка и стабилна и може, да стои права, като например бялата кръгла тиква, има възможност да се обели цяла, като я поставите, с едната ръка я притискате здраво отгоре, за да не мърда и с остър голям нож с движения надолу дялате парченцата кора.

Може да си обелите тиква и обелените парчета да престояват на хладно (в хладилник) и да си взимате когато и колкото ви трябва, но по-добрия начин на съхранение е /например ако ви трябва половината/ да я разрежете на две и да обелите само едната половина, а другата да оставите с кората и без да махате тиквеното семе ѝ, тъй като така тя ще издържи по-дълго време.

Приятни кулинарни есенни забавления с тиква – царицата на Есента!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати