gotvach.bg»Съвети»Как да съхраняваме пресен босилек?

Как да съхраняваме пресен босилек?

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323583
Как да съхраняваме пресен босилек?

Босилекът е деликатна билка, която има тенденция към бързо разваляне, ако не се съхранява правилно.

Свежите билки от всякакъв вид са мимолетни. Всички сме имали опит да отворим хладилника, само за да открием някога великолепна купчина пресни билки, които сега са уморени или умират. Някои от тях умират по-бързо от другите. Босилекът е сред най-бързо развалящите се билки. Неговите влажни и деликатни листа умират толкова бързо, че всеки се е замислял дали си заслужава въобще да го купува.

Все пак ароматът на босилека не може да бъде заменен. С няколко кулинарни трика, вашият пресен босилек може да остане свеж по-дълго, отколкото си мислите. Ето как да го направите:

1. Купете го в саксия

В крайна сметка най-добрият начин да запазите всяко растение прясно е да го запазите живо. Босилекът не е изключение. Лесно е да се грижите за него и лесно е да го намерите в повечето основни хранителни магазини. Просто го занесете вкъщи, намерете слънчево място за него (на закрито, босилекът е топлолюбив и ако решите да го засадите в градината си, температурата не трябва да е по-ниска от 5–10°С) и го пазете добре напоен. Това ще ви осигури нови листа босилек в продължение на седмици, за да не се налага да готвите без него.

2. Отнасяйте се към него като букет цветя

Нямате достатъчно място или достатъчно слънце, за да започнете да отглеждате собствен босилек? Няма проблем. Все още можете да запазите свежестта на босилека, като го третирате като куп цветя, с едно малко изключение: вместо да му се възхищавате в центъра на масата, ще го покриете с прозрачна найлонова торбичка.

Ето как го правите:

Стъпка 1: Вземете босилека, почистете го, ако има пожълтели или наранени листа, и отрежете малка част от стъблата.

Стъпка 2: Поставете босилека в чаша с няколко сантиметра вода и покрийте свободната част от босилека с прозрачна найлонова торбичка (не вмъквайте торбичката в чашата, все пак трябва да диша!). Произвежданите найлонови пликчета са чудесни за това, тъй като те са тънки и леки и няма да смажат листата.

Стъпка 3: След това преместете пресния босилек на малък ъгъл на тезгяха, като сменяте водата на всеки няколко дни.

Сега може би се чудите дали поставянето му в хладилника ще удължи живота му. НЕ! Босилекът мрази студа. Умерените температури са ключът към неговото благополучие.

3. Замразяване

Замразяването също е начин да съхраните пресния босилек. Преди да го хвърлите във фризера, първо го бланширайте. Бланширането звучи сложно, но просто трябва да потопите босилека във вряща вода за кратко, след това да го преместите в ледена вода, за да спрете процеса на готвене. Бланширането запазва яркозеления цвят на босилека. Без него замразеният босилек се превръща в грозна кафеникаво-черна подправка. Изсушете бланшираните листа от босилек, преди да бъдат замразени. Можете да замразите листата цели или да ги накъсате и ги замразите в съчетание с няколко супени лъжици вода във формичка за лед.

4. Изсушете го

Пликовете със изсушен босилек по рафтовете на магазините кой знае колко дълго са стояли. Нямате нужда от никакво специално оборудване за сушене на босилек. Просто разстлейте босилековите листа на парче хартиен лист и ги оставете да изсъхнат. Единственият трик тук е да се уверите, че листата са наистина, наистина сухи. Ако има дори намек за влага, те ще мухлясат.

След това съхранявайте в плътно затворен контейнер. Той ще продължи да ви е полезен по този начин за една или повече години. И още нещо, което трябва да се отбележи: След като изсъхне, босилекът е по-силен, отколкото когато е свеж. Ако използвате рецепта с пресен босилек, но вместо това използвате изсушен, намалете дозировката с една трета.

Ако имате пресен босилек под ръка, не забравяйте да подправяте с него своята салата Капрезе, италианска пица или просто да си направите песто от босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати