Как да отделим жълтъците от белтъците?

Как да отделим жълтъците от белтъците?
Снимка: gotvach.bg

Вече има всякакви измислени приспособления за отделяне на жълтъците от белтъците. Например цедка, керамична чаша, силиконови разделителни за яйца и др.

Всеки е запознат с традиционния метод: внимателно счупваме черупката на яйцето в ръба на купичка или чиния и с бързи уверени движения започваме да пресипваме от черупка в черупка, докато не остане само жълтъкът. Някои дори успяват да постигнат целта с 1 ръка. Начинът е лесен за готвачите, ала за начинаещите е малко по-сложен и понякога внася малко стрес.

Честно казано, нямаме нужда от луксозен инструмент или уред, необходим ни да отделим белтъците от жълтъците.

Един от най-лесните методи е просто да вземем празна бутилка от вода (най-удобно е с бутилка от 500 мл). Внимателно чукваме яйцето в плитък съд или малко по-дълбока чиния - внимателно, като се стараем да запазим жълтъка цял и непокътнат.

Поставяме отвора на празната бутилка над жълтъка. Когато стиснем бутилката, жълтъкът ще се изсмуче като магия, позволявайки ни да го поставите в друга купа и да продължим със своите кулинарни занимания.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати