Как да отделим жълтъците от белтъците?

Как да отделим жълтъците от белтъците?

Вече има всякакви измислени приспособления за отделяне на жълтъците от белтъците. Например цедка, керамична чаша, силиконови разделителни за яйца и др.

Всеки е запознат с традиционния метод: внимателно счупваме черупката на яйцето в ръба на купичка или чиния и с бързи уверени движения започваме да пресипваме от черупка в черупка, докато не остане само жълтъкът. Някои дори успяват да постигнат целта с 1 ръка. Начинът е лесен за готвачите, ала за начинаещите е малко по-сложен и понякога внася малко стрес.

Честно казано, нямаме нужда от луксозен инструмент или уред, необходим ни да отделим белтъците от жълтъците.

Един от най-лесните методи е просто да вземем празна бутилка от вода (най-удобно е с бутилка от 500 мл). Внимателно чукваме яйцето в плитък съд или малко по-дълбока чиния - внимателно, като се стараем да запазим жълтъка цял и непокътнат.

Поставяме отвора на празната бутилка над жълтъка. Когато стиснем бутилката, жълтъкът ще се изсмуче като магия, позволявайки ни да го поставите в друга купа и да продължим със своите кулинарни занимания.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати