Как да обелим лесно лук?

Как да обелим лесно лук?
Снимка: gotvach.bg

Лукът е универсален зеленчук. Добавя се към много от ястията, използва се при приготвянето на кюфтета, кнедли, гарнитури. Добавя се към салати и мезета. Дори може да приготвите и мармалад от лук.

Този зеленчук е полезен за всички - той е вкусен и здравословен. Просто почистването на лука не е приятно занимание. Това е особено трудно, когато е необходимо да се обели много голямо количество лук или малки и дребни лукчета. Нашият съвет ще ви помогне да се научите как да обелите лука бързо, правилно и без сълзи.

Защо когато режем лук плачем?

Лукът съдържа летливи серни съединения. Когато целостта на клетъчната мембрана е нарушена, те започват активно да се изпаряват във въздуха. Слъзното око е най-нежно и незабавно реагира на каустичните вещества и се опитва да ги измие. Ето защо е почти невъзможно да се обели лук без сълзи.

Как да обелим лук стъпка по стъпка: Така ще направим кулинарния си живот по-лесен и по-забавен, за да опростим рутинната и не дотам приятна процедура.

Стъпка 1

За работа имаме нужда от лук, нож, дъска за рязане.

Стъпка 2

Отрязва се долната част на лука.

Стъпка 3

Премахнете горната част на лука.

Стъпка 4

Срежете лука наполовина и го поставете с отрязаната част надолу върху дъска за рязане.

Стъпка 5

Отделете люспите, дърпайки - изключително лесно е да се отделят.

Да обобщим:

Лукът се срязва веднага наполовина, след това се полага върху дъска за рязане или плоска чиния с разреза надолу и премахвайки горната и долната части с нож, свалете обвивката. Поради факта, че разрезът се притиска към повърхността, сокът от лук не се изпарява и сълзите не текат.

Потапяме ножа в студена вода, с който ще почистим лука. Можете също така да намокрите ръцете си и самия корен. Серните съединения реагират с вода и се неутрализират.

Простият метод за задържане на въздуха работи добре – опитваме се да дишаме въздуха през носа колкото е възможно по-малко. Това ще забави ефектите на димните газове. За да не се стигне до сълзите, почиствайте лука пред леко отворен прозорец или под капак.

Най-сигурният начин е да го потопите във вода. В този случай ще трябва да изчакате малко, за да се накисне и люспите буквално ще останат в ръцете ви, просто трябва да отрежете горния или долния ръб.

Ако люспите се отстраняват лесно, но трябва да почистите няколко кореноплодни зеленчука наведнъж, поставете луковиците в пликче и ги обелете с ръкавици. Когато горният слой е напълно отстранен, можете да отрежете дъното с корените и горната част и след това започнете да режете.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати