Gotvach.bg»Съвети»Как се реже зелето?

Как се реже зелето?

Как се реже зелето?

Зелето се сортира по големина и по твърдост. Необходимо е да се премахнат горните повредени листа. Отстранете всички листа с кафяви петна, повехнали или с дупки.

Останалите горни листа най-често имат твърда структура, но в готвено ястие те ще станат по-меки. По-големите листа могат да се отделят за приготвяне на сарми, като съответно се освобождават от удебелените части, измиват се и се варят в подсолена вода до полуготовност около 5-8 мин.

Изплакнете главата зеле под студена течаща вода. Почистете го с чисти пръсти, за да се отървете от мръсотия, микроби и пестициди. След това подсушете с хартиена кърпа.

Натиснете зелето на дъската за рязане, като я държите с пръсти. Направете изрязване направо в средата с едно гладко движение.

Почистената и измита глава се нарязва на две или четири части, изрязва се кочанът и след това се накълцва ситно с голям нож на различни форми според ястието, което ще готвите.

На слама зелето се реже за салати и боршове, на ивички - за супи, гарнитури, плънки и др.), на кубчета - за котлети или мусаки).

Можете също така да накълцате зелето със зеленчуков нож, ренде с големи отвори или със специална приставка в кухненски робот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати