gotvach.bg»Съвети»Как се почиства зелен фасул?

Как се почиства зелен фасул?

Как се почиства зелен фасул?

Зеленият фасул е от сем. Пеперудоцветни. В кулинарията се използват само шушулките със зърната в тях. Те биват жълти, зелени или жълтеникаво-виолетови.

Зеления фасул съдържа оксалова киселина, която има свойството да свързва калция. Беден на калории, фасулът има характерен мек вкус и бързо се сварява.

В миналото при подготовка на зелен фасул се късаха крайчетата на шушулките, за да се махнат конците по-лесно. В днешно време се отглеждат само сортове без конци.

Предварителното почистване на зелен фасул включва отделяне на листа, дръжки, замърсявания и подобни, промиване и накисване. Почистването има за цел да отдели примесите, след което бобовите се накисват във вода (1:2), което на свой ред води до съкращаване времето за варене.

Плоските дълги зърна от зелен фасул трябва да бъдат нарязани на парчета с дължина до 1 см преди по-нататъшната обработка. В деликатните кръгли шушулки от зелен фасул обикновено липсват мембраните.

Достатъчно е да се измие и премахне основата на стъблото. По-дебели и месести шушулки от зелен фасул обикновено не се нарязват, а се счупват с ръце на дълги 4 см.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати