Как се затварят буркани?

Как се затварят буркани?
Снимка: gotvach.bg

От ранно лято, до късна есен в почти всеки дом усърдно се консервират храни за зимата. Консервира се почти всичко - плодове (череши, ягоди, праскови, дюли, круши), зеленчуци (домати, чушки, патладжан, моркови, карфиол), меса (птиче, свинско, риба), лапад, киселец, лозови листа за сарми, различни салати, апетитки и готови ястия. В буркани се затварят мармалади, конфитюри, сладка.

Преди консервиране на желаните продукти трябва да подготвим както тях, така и бурканите и капачките за тях. Продуктите трябва да са здрави и пресни, а използваните съдове - чисти. Бурканите трябва да са здрави и без пукнатини. Пълнят се най-много до два сантиметра от горния ръб. Ако е по-пълен, въздухът, който остава в продуктите при стерилизацията, се нагрява, разширява и избутва капачката.

Капачките се различават както по размер, така и по дебелина на ламарината и цвят на уплътнението. По цвета гуменото уплътнение може да се разбере за тяхното предназначение - дали са за плодове и зеленчуци или за месо. Те трябва да прилепват плътно по гърлото на бурканите, а уплътнението не трябва да е скъсано или надраскано.

Преди употреба бурканите и капачки трябва да се измият хубаво с препарат, да се изплакнат с гореща вода. Не трябва да се подсушават, а да се обърнат с гърлото надолу върху чиста кърпа и да се оставят да изсъхнат сами.

Капачките се изваряват за пет минути и се оставят в горещата вода до тяхното използване. При поставянето им върху гърлото на буркана, трябва да потъне и прилепне хубаво.

Използваната затварачката се притиска силно, първо наляво и после надясно.

След затваряне на буркана се проверява дали капачката се върти. Ако тя превърта, се маха и се заменя с нова.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати