Как се почистват раци?

За да се почисти рак за консумация и приготви правилно, предварително трябва да е обездвижен. Това се постига лесно, като се прибере за 30 минути във фризер.

След като се извади, долната му част се повдига и се отстранява с отчупване. След това внимателно се повдига и горната част.

Отстранява се ципата внимателно, което след това ни позволява да съберем хайвера от двете страни на горната черупка или да го оставим на място и да се приготви.

Хайверът има жълто-оранжев до червено-оранжев цвят и може да се запази за друго ястие с хайвер.

От двете страни на тялото се намират и сивите хриле, които трябва да бъдат отстранени. След това под течаща вода се отмива сивата пихтиеста каша и вътрешностите на рака и след обилно изплакване можем внимателно да затворим черупката и да преминем към сготвянето. Този метод запазва целия вид на тялото на рака.

При почистването на рака, ако искаме да го нарежем на парчета, след като внимателно повдигнем горната черупка, я отстраняваме напълно. Нея можем да запазим за рецепта за пълнен рак, ако желаем. Отново можем да съберем хайвера за друго ястие.

Ципата, която придържа вътрешностите, хрилете и сивата пихтия, се премахват отново под течаща вода и обилно се изплаква месото. С остър нож се нарязва първо на 2 половини и след това на колкото равни части позволява размера на рака.

Щипките и дебелите звена на краката се счупват, за да се пукнат добре.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати