Защо се захаросва медът?

Защо се захаросва медът?

Много хора се чудят защо медът кристализира или се случва така нареченото захаросване на меда. Това се дължи, на първо място, на неговият състав - 70% въглехидрати и 20% вода. Това прави меда много силно концентриран захарен сироп.

Всички сме правили опити като малки с чаша вода и захар - слагаме захар и разбъркваме. Първоначално тя се разтваря, но колкото повече захар слагаме, все по трудно започва да става разтварянето ѝ.

Това се случва, защото сместа вече е наситена и не може да поема повече захари.

Същото се случва и при меда, защото водата в него не може да поеме повече захари, което прави медния разтвор нестабилен. Това нарушение кара глюкозата да започне да се отделя от водата, след което глюкозата става на кристали или т.н. захаросване.

Много хора приемат погрешно този процес и смятат, че медът не е с добро качество, което изобщо не е така. Именно захаросването на меда доказва, че той е чист и е с добро качество.

Погледнете меда, който продават в магазините например - той е в течно състояние. Сравнете с меда, купен от някоя селска къща - жълт, гъст и захаросан!

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати