Кога и как се накисва ориза?

Кога и как се накисва ориза?
Снимка: gotvach.bg

Всичко зависи от сорта ориз, който искате да приготвите.

Ако използвате полуфабрикат, в който оризът е частично приготвен, няма нужда да го киснете.

Различните сортове бял ориз може да не се киснат, защото увират достатъчно бързо. Въпреки това накисването е силно препоръчително заради технологиите, които производителите използват за олющване и избелване на зрънцата.

Времето за накисване на ориза може да варира от 30 минути до 2 часа, като и в двата случая оризът ще се сготви за 20-тина минути.

По съвсем друг начин стоят нещата при по-нетрадиционните видове и сортове ориз - черен, кафяв, пълнозърнест, див и пр.

Тези видове ориз достигат готовност за много по-дълго време и за тях се прилага принципът - колкото по-дълго се кисне, толкова по-бързо се готви.

Дивият и кафявият ориз е силно препоръчително да се накиснат за 8-10 часа. По този начин ще успеете да ги сготвите за 20-30 минути.

За черния и пълнозърнестия ориз са достатъчни и 5-6 часа киснене.

Винаги когато накисвате ориз, използвайте достатъчно голяма купа, която да побира поне 2-3 пъти по-голям обем. Това ще ви позволи да сипете достатъчно вода, за да може оризът да набъбне.

Въпреки че оризът е бил накиснат във вода, не забравяйте да го измиете хубаво, преди да пристъпите към приготвянето му.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати