Gotvach.bg»Съвети»Как се почиства фенел?

Как се почиства фенел?

Как се почиства фенел?

Фенелът е познат още и под името резене или див зимен копър. Принадлежи към семейството на сенникоцветните растения. В кулинарията се използват удебелените, месести и светли на цвят части на листните дръжки, образуващи грудка.

Характерните особености на зеленчука са това, че е ниско калоричен, с мек вкус, лесно смилаем и се сварява бързо. Съдържа много хранителни вещества, витамини, минерални вещества и микроелементи.

Фенел се почиства, като краят на дръжките се скъсяват, изрязва се листната маса, отстраняват се външните дръжки и се измива добре.

Фенелът е подходяща гарнитура към свинско печено, пържена или варена риба, панирано или печено пилешко месо и др.

Лечебно действие на фенела е като стимулира храносмилането, възбужда жизнените сили на организма, хормонално регулиращо и действа пикочогонно.

Варен фенел (резене)

фенел - 2 глави

сол -1/2 ч.л.

олио- 2 с.л.

сок от половин лимон

галета - 2 с.л.

Отстраняват се външните листа на фенела и се измиват.

Главите се варят във подсолена вода и лимонов сок. След като са готови, се изваждат, отцеждат и се нарязват на четири.

Галетата се запържват във олио и се поръсват върху парчетата фенел.

Подреждат се в съд за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Зори
Зори
25.02.2019 14:40
Фенелът се разделя на мъжки и женски. Ако ще го консумирате суров в салати е добре да използвате мъжки фенел – луковицата е доста по-дебела и закръглена. Тя е по-хрупкава и сочна и анасоновия вкус не е толкова натрапчив. Женския фенел е с по-издължена луковица и по-силен анасонов привкус. Той е много по-подходящ за термична обработка - за добавяне в яхнии, супи, за направата на пюрета. А за почистването на фенела - просто обелете по-старите люспи ако са поувехнали или пожълтели. Всичко останало също може да се консумира - стъблата, нарязани на тънко са много вкусни в супи и в салати. Листенцата също дават много свеж вкус на храната, аз лично не изхвърлям нищо от него.
3
0