gotvach.bg»Съвети»Как се белят кестени?

Как се белят кестени?

Как се белят кестени?

Всички знаем колко са вкусни и ароматни кестените. Може да се сварят на пара или тенджера под налягане. Кората се бели много по-лесно, ако във водата, в която се варят, добавим малко олио - така, както се добавя, когато варим спагети, за да не слепват.

Кестените са най вкусни, когато са изпечени на фурна, но може да ги приготвите и в тиган. За целта първо се отрязва острият връх, това се прави с нож. Това ги предпазва да не се пръснат при печене.

Поставя се кестен на дървена дъска и се срязва на кръст кожата му. Тези разрези от двете страни правят беленето им много по-лесно. Същите разрези се правят и ако се варят. Може да се накиснат първо в гореща вода, после се нареждат в тава, като преди това се правят разрези, и печем на 200 градуса около 30 минути.

С варене също се приготвят бързо, някой казват, че за 15 -20 минути са готови. Свалят се от огъня и се вадят от горещата вода един по един. Най-бързо се варят, когато кестените са пресни, а не са купени от магазин. Тези от магазина се варят по-дълго около 30 -35 минути, но това зависи и от сорта им.

Същото важи и за беленото - ако са пресни, се белят по-лесно.

В България този продукт не се консумира често и е подценяван. Кестените са много полезни, имат ниско съдържание на мазнини, богати са на фибри и не съдържат глутен. Вкусът им е като на сладникави лешници, а като цяло са с вкус на ядки.

От кестени се приготвя дори и конфитюр. Може да се сготвят с пилешко филе, с гъби и праз и с каквото си искате.

Най-вкусни са топлите кестени и тогава се белят най-лесно.

Виж също кои кестени са ядливи и как се варят кестени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати